”Als er een deur dicht gaat, dan gaat er ergens anders een deur open”

Deze zin kennen we vast wel, en het schijnt ook een soort universele wet te zijn in verband met balans, kansen en mogelijkheden. En zo is het ook!

Maar waarom voelt dit dan vaak anders? Ik ga het proberen uit te leggen naar hoe dit voor mijn gevoel komt.

Je loopt ergens en plots merk je dat een deur, waar je af en toe doorheen ging, ineens dicht zit! En in plaats van dat we gewoon verder lopen tot we ergens een deur zien die open is, moeten we toch even gaan uitzoeken wat er nu precies aan de hand is!

Hoe kan deze deur nu plots gesloten zijn? Staat er iets voor of klemt de deur? De deur zal toch niet vastgeroest zijn? Zijn de scharnieren wel goed in de olie gezet? Is de ondergrond iets omhooggekomen zodat de deur niet meer open kan? Houdt iemand de deur vast aan de achterkant?! of heeft iemand de deur die jij gebruikt op slot gedraaid?! Pfff.. geen beweging in te krijgen, dan ga je maar terug naar huis en je probeert het de volgende dag wel nog een keer! En anders de week erop! Ja, volgende week is de deur vast weer open!

Terwijl, als we gewoon geaccepteerd hadden dat deze deur nu dicht zit, dan kunnen we de deur bedanken voor de bewezen diensten en onze weg vervolgen . En dan blijkt: Iets verderop zie je ineens een veel mooiere deur! Die naar een veel mooiere en betere plek gaat!

Zo verliezen we heel veel energie; door vast te houden aan het verleden, het oude en bekende, de comfortzone en de daaromheen gecreëerde illusie van veiligheid.

Herkenbaar? Ik denk dat we dit allemaal in meer of mindere mate in ons hebben. Controle, veiligheid , vasthouden enzovoorts. Omdat we nog grotendeels vanuit onze kleinere ik leven en daarin niet de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de gesloten deur, voor de acceptatie van het nu. Terwijl, wanneer we vanuit ons hogere zelf naar de situatie kijken, we kunnen zien dat deze deur ons niet langer dient en dat we deze daarom hebben gesloten.

Verlies geen energie aan het analyseren en verklaren van de gesloten deur, maar accepteer dat dit in ieder geval in dit Nu-moment gesloten is. En wie weet gaat deze in de toekomst weer open, maar dat maakt niet uit. Vertrouw op je gevoel, vertrouw op je hart en vertrouw op je hogere zelf. Heb vertrouwen dat het universum voor je zorgt, wat er ook gebeurt. En jij bent het universum dus heb vertrouwen in jezelf en dat Jij voor jezelf zorgt!

Robert Heiwegen

www.touchofsource.nl