Rapé

Ik bied kennismaking sessies aan ik begeleid je door eerst rapé toe te dienen en dan healing werk te doen op jou.

 De prijs is 25,- euro de tijdsduur is 30 min.

Locatie: Op Locatie

 graag vooraf aanmelden> 06 13281525 < ook voor vragen en of meer info.

In het kort:

Rapé is een zogenoemd plantmedicijn,

Rapé is een sjamanistisch medicijn dat al duizenden jaren door de inheemse bevolking van het Amazonegebied gebruikt wordt. De voorbereiding van de tot poeder vermalen planten speelt een belangrijke rol in de cultuur en geschiedenis van deze stammen

Onder de inheemse stammen van het Zuid-Amerikaanse continent wordt rapé bij verschillende ceremoniële rituelen gebruikt. Die kunnen uiteenlopen van inwijdingsrituelen tot drinkfestivals, maar ze kunnen ook sociale of medicinale doeleinden hebben. Van sommige inheemse stammen is bekend dat ze het regelmatig na de maaltijd gebruiken. De specifieke effecten van rapé variëren, al naargelang de gelegenheid, maar ook welke ingrediënten er voor de bereiding gebruikt worden.

De verpoederde rapé, die in de regel met een pijpje in iemands neusholtes geblazen wordt door een ander persoon, veroorzaakt een intens effect dat de geest openstelt. Ook wordt men hierdoor bevrijd van fysieke, emotionele en spirituele ziektes. De hoge concentratie nicotine in het mengsel veroorzaakt een stimulerend effect en laat hormonen als adrenaline, acetylcholine en dopamine vrijkomen. Dit leidt tot een verhoogde helderheid en toegenomen bewustzijn.

De gebedsgenezers van het regenwoud gebruiken rapé om hun energievelden weer in balans te brengen en zichzelf in verbinding te stellen met hun hogere zelf en het universum. Het rapé ritueel wordt ook beschouwd als een methode om het lichaam te zuiveren en ontgiften. Het snuifmiddel veroorzaakt de afgifte van slijm en bacteriën, wat bijdraagt aan het bestrijden van ontstekingen en verschillende ziektes.

Uitgebreide informatie:

Wat is rapé:

Rapé is een samengesteld geheel van diverse medicinale planten die groeien in het Amazonegebied. Het hoofdingrediënt is Nicotiana rustica. (wilde tabak)

Rapé kan zowel een stimulerend als een psychoactief effect veroorzaken. Maar ook zeker ontspannend. Dat hangt af van welke planten gebruikt worden om het te maken. Wanneer het tijdens sjamanistische rituelen gebruikt wordt, kan het diepzinnige ervaringen opwekken. Voor sjamanen is rapé heilig. Zij gebruiken het voor rituele gebeden om de krachten van de natuur aan te roepen. Dit, met het doel te genezen en de zegeningen van het regenwoud te ontvangen. Men gelooft dat de inheemse stammen in Zuid-Amerika al sinds de Mayacultuur deze tabak voor verschillende doeleinden gebruiken.

Samenstelling van rapé:

Het hoofdingrediënt van rapé is Nicotiana rustica, maar de samenstelling wordt doorgaans verrijkt met andere tot fijn poeder vermalen plantaardige bestanddelen, of alkalische as. Dat kunnen onder meer tonkabonen, kaneel, kamfer, bananenschillen en andere materialen zijn. Sommige rapé preparaten bevatten hallucinogene planten, zoals macambo, anadenanthera, psychotria viridis, virola, en meer. Stammen en culturen waarin het sjamanisme bedreven wordt, houden normaal gesproken de ingrediënten van hun rapé geheim.

Geschiedenis en oorsprong:

De eerste officiële westerse vermelding van het gebruik van tabak was ten tijde van de herontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492. Hij was de eerste Europeaan die in contact kwam met de inheemse bevolking van het destijds pas ontdekte continent. Deze mensen gebruikten wilde tabak als snuifmiddel. Het gebruik ervan dateert echter al van veel langer geleden. Men gelooft dat de inheemse bevolking van Zuid-Amerika tabak al minstens 5000 jaar snoof of rookte om ziektes en kwalen te genezen.

De ervaring:

De ervaring die je met rapé beleeft, is grotendeels afhankelijk van de medicinale samenstelling van de rapé die je van plan bent te gebruiken. Sommige rapé-samenstellingen veroorzaken slechts een lichte beleving die te vergelijken is met wat je ervaart na het drinken van sterke koffie. Er zijn echter ook samenstellingen, afhankelijk van de gebruikte planten, die een krachtige, langdurige, psychedelische ervaring veroorzaken. Persoonlijk merk ik eerst heel veel energie in mijn hoofd en dan heel veel aardende energie in de rest van mijn lichaam waarbij er een diepe ontspannen staat ontstaat.

Doorgaans veroorzaakt het gebruik van rapé enkele bijwerkingen waar je je op kan voorbereiden. Omdat het mengsel in je neus wordt geblazen, kan het dat je een loopneus krijgt en worden je neusholtes vrij van slijm gemaakt. Om te voorkomen dat het slijm weer in je keel terugloopt, kun je voorovergebogen gaan zitten. Zo kan het makkelijk uit je neus. Dit helpt voorkomen dat je moet kokhalzen of overgeven. Al wordt het als normaal beschouwd dat je van rapé moet braken. Dit wordt namelijk gezien als een verschijnsel dat hoort bij de reinigende werking. Je hoeft je er absoluut niet voor te schamen. Het is maar dat je weet dat het erbij hoort. In mijn ervaring komt voor: tranende ogen, soms even hoesten, boeren en bij vrouwen merk ik dat zij meer speekselvorming hebben. Ik heb slechts 1 x ervaren dat ik moest overgeven, dit was na het gebruik van hele sterke rapé.

Het rapé ritueel:

Bij het traditionele gebruik van rapé zijn twee mensen betrokken. Degene waarmee je het rapé ritueel uitvoert, maakt gebruik van een pijp van bamboe of bot (in het Braziliaans een “Tepi”). Hiermee blaast hij de rapé in je neusholtes. Er is echter ook een ander soort pijpje waarmee je het zelf kunt doen, de zogenaamde “Kuripe” Deze heeft een V-vorm en verbindt je mond met je neus zodat je zelf de mix in je neus kunt blazen.

Tijdens het traditionele sjamanistische gebruik is de persoon die de rapé naar binnen blaast een stamlid met veel ervaring of een sjamaan. Hij blaast, samen met het plantaardige mengsel, zijn ziel bij de persoon aan de andere kant van de pijp naar binnen. Degene die de rapé naar binnen blaast, deelt zichzelf met de ander en geeft de ontvanger zijn krachten. Dit alles geschiedt geheel in de sjamanistische traditie waarbij de helende krachten van de adem (“soplada”) een zeer gewichtige rol spelen.

Of het gebruik van een Tepi dan wel een Kuripe pijp eenvoudiger is, staat open voor discussie. Voor onervaren gebruikers is het handig dat er een tweede persoon bij is, vooral voor het vullen van het tweede neusgat. Dat komt doordat het blazen in de eerste neusopening voor sommige mensen al tamelijk heftig kan zijn. Met een Kuripe, de pijp voor zelftoediening, heb je echter meer controle over je rapé ervaring. Het is daarbij van belang dat je het poeder in beide neusholtes blaast. Zo zorg je ervoor dat de energiestromen in balans zijn.

Vaak hebben inheemse stammen een totaal andere opvatting over psychedelische substanties dan wij in het Westen. Rapé is namelijk oorspronkelijk een mengsel dat gebruikt wordt bij heilige sacramenten en gebeden. Omdat deze volksculturen goed weten wat ze ervan kunnen leren en dat het genezing kan brengen, behandelen ze rapé met eerbied en respect.

Net als de sjamanen in het regenwoud doen, raden we je aan dit middel te gebruiken in een omgeving die eerbied toont voor planten en het gebruik ervan. Onder het genot van wat wierook en een ontspannend muziekje op de achtergrond schep je exact de juiste meditatieve sfeer voor je rapé ritueel.

Vergeet niet dat wanneer de stammen in het Amazonegebied rapé gebruiken ze dat vaak met een bepaalde bedoeling doen. Sjamanen consumeren rapé bijvoorbeeld om te genezen van een ziekte, of om helderheid en advies te vinden. Denk goed na over wat je voor jezelf wilt bereiken alvorens je aan het ritueel begint.

Na de opgedane ervaring kun je behoorlijk overrompeld zijn. Geef jezelf daarom wat tijd om weer met beide benen op de grond te komen. Ga lekker zitten met je ogen dicht en adem rustig in en uit zodat je weer weet waar je bent.

Direct effect:

Als je rapé tot je neemt, wordt dat direct gevolgd door een sterke lichamelijke reactie. Snot en slijm kan komen uit je neus en je keel. Overgeven kan er ook bij horen. Beschouw deze uitstoot maar als een natuurlijke manier om gifstoffen en negatieve energie kwijt te raken. Laat het allemaal gebeuren, zo werkt de natuur nu eenmaal.

Op een bepaald moment kan een brij van snot en rapé je keel in stromen. Wanneer dat gebeurt, moet je het niet doorslikken. Roggel even tot het in je mond komt en spuug het dan uit. Net als het overgeven hoort dit gewoon bij het reinigingsritueel. Omarm het en je hoeft je absoluut nergens voor te schamen!

Het kan gebeuren dat je je niet helemaal lekker voelt nadat je rapé hebt gebruikt. Mocht dat het geval zijn, dan heb je waarschijnlijk last van uitdrogingsverschijnselen. Drink flink wat water of vruchtensap en ga rustig liggen. Je lichaam zorgt er dan vanzelf voor dat je weer gehydrateerd raakt.